Hmmm… Sivko žanjemo, ko je najbolj vroče, saj so cvetovi takrat polni eteričnega olja. Že po nekaj zamahih s srpom nam roke dišijo po sivki. Po dobri uri se nam roke že lepijo zaradi eteričnega olja, ki ga izstisnemo ob vsakem grabežu. Glavni cilj žetve, poleg seveda druženja in širjenja znanja med obiskovalce, je destilacija sivkinih cvetov. Z destilacijo pridobimo eterično olje in hidrolat. Slednji predstavlja stranski produkt destilacije.

Čemu pa lahko vse uporabimo eterično olje in hidrolat?

Hidrolat lavandina je nepogrešljiv v vsakem domu. Uporabimo ga lahko kot tonik za nego kože,vodico za po britju in depilaciji. za srbečico, pike komarjev in drugega mrčesa. Izvrstno se izkaže kot voda za likanje, saj ne povzroča vodnega kamna in s tem ne poškoduje likalnika ter obleke čudovito dišijo. Številni uporabljajo sivkin hidrolat v kremah, deodorantih in sprejih za osvežitev prostora. Odličen je tudi kot odstranjevalec ličil.

Eterično olje lavandina je modna muha na področju opreme doma, saj ga številni uporabljajo za osvežitev prostora in kot dišavo v sobah. Odličen je v kombinaciji z alkoholom pri živalih, ki so glavna tarča klopov. Prav tako ne nudi samo odišavljenja omar, ampak tudi odganja molje ter ohranja naše obleke dišeče. Številni z eteričnim oljem odstranjujejo madeže iz oblek, saj za seboj ne pušča oljnate sledi.

Pri uporabi eteričnega olja lavandina pa moramo biti previdni, saj se njegova kemijska sestava razlikuje od eteričnega olja prave sivke, katera pomirja in je primerna tudi za otroke mlajše od 6 let. O razliki med pravo sivko in lavandinom (klik) si lahko preberete na naši spletni strani (klik). Zato se priporoča uporabo eteričnega olja prave sivke v bližini najmlajših in pri neposrednem nanosu za negovanje kože.

 

V poletnem času imamo AKCIJO: 1 L hidrolata lavandina za 13 € in 100 ml eteričnega olja lavadina za 20 €. Vsi naši izdelki so produkti ekološke pridelave, za katero smo pridobili tudi certifikat.

Vam brenči okrog ušesa ali vas kaj srbi? Nadležni komarji najbrž. Hitro po hidrolat in pošpricajte mesto pika ter odmislite nadležno praskanje. 😉