Vrtnica damaščanka je že od nekdaj poznana kot kraljica cvetlic. Izredno raznovrstna uporaba te cvetlice je razlog, zakaj je svetovno znana in cenjena. Njena priljubljenost sega že v antiko.

Ta nežen cvet so v Evropo prinesli križarji, ki so se v 14. stoletju vračali iz Sirije. Perzijski zdravnik Avicenna je prvi, ki je v 1. stoletju našega štetja proizvedel hidrolat vrtnice. Plinij starejši je leta 77 našega štetja zabeležil kar 32 različnih blagodejnih učinkov pripravkov iz vrtnice. Danes pridelajo največ vrtnice damaščanke na Balkanu in v Turčiji. Največje površine polj vrtnice se nahajajo v Bolgariji, kjer proizvedejo pribl. 1,5 tone eteričnega olja vrtnice. Med gojitelje vrtnice damaščanke in proizvajalce njenih izdelkov spadamo pa tudi mi. Pripravki iz vrtnice damaščanke se danes uporabljajo predvsem v tradicionalni indijski medicini.

HIDROLAT VRTNICE DAMAŠČANKE

Vrtnice so že od nekdaj simbol ljubezni in lepote. Bolgarska vrtnica damaščanka skriva v sebi nebeški vonj in njej hidrolat je nepogrešljiv v vsako kozmetični omarici predvsem nežnejšega spola. Cvetovi vrtnice damaščanke iz ekološke pridelve so ročno nabrani v naši »brajdi«. Dragocen hidrolat pridobimo iz svežih cvetov s procesom parne destilacije. Hidrolat je bogat z vitaminom C in številni ga priporočajo za nego zrele kože in gube, prav zato se izdelki iz vrtnice vedno nahajajo med anti-age kozmetiko. Nežnost vrtnice je primerna za vsakodnevno nego kože. Hidrolat pošpricamo po čisti koži zjutraj in zvečer ter pustimo, da se posuši. Uporabimo ga lahko kot obkladek na utrujeni koži in na zaprtih očeh. Izredno priljubljen je kot naraven parfum ali dodatek v difuzorju oz. dišeči svečki za osvežitev prostora. Rzvajamo se lahko v vrtnični kopeli. V kad tople vode dodamo hidrolat in posušene cvetove vrtnice. Pošpricamo ga lahko na posteljnino ali vzglavnik pred spanjem. Majhna steklenička je idealna za potovanja, torbice in avtomobil. Tako kot rožmarin je tudi vrtnica odlična izbira za nego lasišča. Zmešamo hidrolat vrtnice s hidrolatom rožmarina, pošpricamo lase, pustimo eno uro, da se vpije in nato umijemo lase.

POSUŠENI CVETOVI VRTNICE DAMAŠČANKE

Zakaj se ne bi kar sami razvajali? Posušene cvetove vrtnice damaščanke lahko uporabite v vaši najljubši limonadi, kot dodatek k čaju. Poda se tudi k koktejlom kot je na primer gin tonik*. Čaj iz vrtnice v kombinaciji s pravo sivko najdete v naši spletni trgovini: BIO Čaj Nežen dotik

MARMELADA IZ VRTNICE DAMAŠČANKE

Novi produkt v naši ponudbi je tudi marmelada vrtnice damaščanke, ki se odlično poda k sirnemu narezku. Svetujemo degustacijo marmelado v kombinaciji z mladimi siri. Prav tako se marmelada lepo poda k sladoledu z okusom vanilije ali pa k pana cotti.

Marmelado lahko uporabimo tudi pri peki različnih sladic, kremah in palačninkah. 😉 V kulinariki se lahko poslužimo tudi suhih cvetov tako pri dekoraciji kot tudi pri izboljšanju oz. okrepitvi okusa.

SIRUP IN LIKER VRTNICE DAMAŠČANKE

Dva napitka, ki sta postala hit tega poletja med našimi obiskovalci sta sirup in liker vrtnice. Sirup vrtnice ima osvežilen okus in je idealna pijača za vse tiste, ki ste naveličani klasičnih limonad oz. sirupov. S kocko ledu je že prava ledena pijača. Odlično deluje tudi v kombinaciji z limonado, saj prispeva k bogatosti okusa. Liker vrtnice se postreže v okroglem kozarcu, podnebnemu kot za brandy, hladen kot aperitiv ali digestiv. Lahko ga postrežemo tudi v kozarcu, ki je nagnjeno postavljen na kozarec s toplo vodo, s čimer poskrbimo za izrazitejšo aromo. V kombinaciji sirupom pa ga lahko dodamo v koktejle*.

*Ministrstvo za zdravje opozarja: prekomerno uživanje alkohola, škoduje zdravju!

 

Viri in literatura:

Širanec Maurer, Nataša. Aromaterapija: Dišeči portreti. Ljubljana: Vita založba, 2015, 163-166.

Fritschl, Hans-Josef, Manfred Meier. Pflanzen-Spagyrik: Grundlagen, Anwendung, Arzneimittelbilder, Indikationen. Heidak, 2015, 274-275.

Aspen. »Rose Hydrosol Benefits, Tips & How to use« (2017). https://www.themiracleofessentialoils.com/rose-hydrosol-benefits/ (dostop: avgust 2021)

Tomić, Marta, Dejan Terzić. Zdravilne rastline. Brežice: Begen založništvo d.o.o., 2016, 50-51.