Vonj poletja je sinonim za polja sivke v Goriških brdih, vendar naša brajda ponuja več kot to. Obisk naše kmetije ponuja ogled polj vrtnic, laškega smilja, rožmarina, sivke in drugih zelišč iz ekološke pridelave.

Našo pot smo začeli z grmički lavandina. Lavandinu sta se kmalu pridružila prava sivka in rožmarin. Podali smo se v svet naravnih mil, hidrolatov, eteričnih olj in dekorativnih izdelkov. Naša brajda je počasi postajala dom vedno večim zeliščam in tudi različnim žuželkam, ki smo jih prej le redko opazili med našimi vinogradi. Svoje izdelke smo prodajali na različnih sejmih in dogodkih, kjer je bil poudarek na domačih, lokalnih ponudnikih. Skozi izobraževanja in spoznavanje zelišč smo začeli našo brajdo bogatiti z meto, meliso, lovorjem, žajbljom, ameriškim slamnikov …. Vsa zelišča gojimo v skladu z ekološkimi smernicami, saj težimo k temu, da ohranjamo naravo. Svoje znanje smo začeli širiti na delavnicah. Prizadevamo si, da bi ljudje vedno bolj spoštovali naravo in okolje v katerem živijo.

V času korone smo zavihali rokave in posadili na stotine sadik laškega smilja, čigar barva spremeni našo brajdo v polje zlata.

 

Burja ponese vsakič znova njegov vonj po vasi. Pogled na polje laškega smilja vedno nariše nasmeh na naš obraz. Tudi gostje, ki nas obiščejo, so vedno znova navdušeni nad njegovo barvo in vonjem. Večini je laški smilj poznan iz preživljanja poletnega dopusta na Hrvaškem. Žetev laškega smilja je vedno poseben izziv, saj moramo ujeti pravi trenutek. V juniju ima sonce že takšno moč, da je že en dan dovolj, da smo lahko prepozni.

polja vrtnic

Našo strast do zelišč je okrepila vrtnica damaščanka. Ta nežna rastlina, katere vonj je tako omamen, da pozabimo na vse skrbi, je začela našo kulinarično popotovanje. Posadili smo polje vrtnic damaščank in začeli razvijati kulinarične dobrote. Vrtnica damaščanka ni klasična vrtnica, ampak je vrtnica posebne sorte. Vrtnica cveti v mesecu maju in takrat preživimo na polju večino časa, saj se njeni cvetovi nenehno odpirajo. Večkrat dnevno se sprehodimo po polju in naberemo tiste vrtnice, ki imajo čudovit cvet. Tako kot laški smilj je tudi ona posebna. Lahko bi rekli, da ni nič kaj potrpežljiva, saj hitro odcveti. Vrtnice damaščanke je potrebno dnevno spremljati. Nabiranje cvetov ni tako enostavno, saj ima majhne trne, ki hitro ostanejo v prstih in dlaneh. Prav tako je dom številnim žuželkam, ki vsak dan obletavajo cvetove ali pa se po njih plazijo. 

Vrtnica damaščanke je kraljica naše ponudbe. Naš trud in njen okus so z zlatim priznanjem ocenili tudi pri Kmetijski gozdarski zbornici Slovenije v okviru izbora Dobrote slovenskih kmetij. Zlato priznanje so dobili sirup, liker, marmelada in žganje iz vrtnic damaščank. Ponosni smo, da nam naša zemlja omogoča ustvarjanje takšnih dobrot.

Naša kmetija in ime Vonj poletja je znano predvsem po poljih sivke, ki se razprostirajo v naši brajdi, ter razgledu. Vrhunec sivke je v začetku meseca julija, ko poteka že tradicionalna žetev sivke, ki jo obišče vedno več ljudi. Čas cvetenja sivke je čarobno obdobje, saj gre za obdobje, ko so čebele in čmrlji najbolj marljivi in sprehod po naši brajdi ponuja pravo pašo za oči in ušesa. Neverjetno, kako malo je potrebno, da narava oživi. Ponosni smo na dejstvo, da je vedno več čmrljev v naši brajdi. Poleg čmrljev in čebel pa naša polja krasijo tudi metulji in druge žuželke, ki od marca pa do septembra nenehno poplesavajo po naši brajdi.

V septembru in oktobru stopi v ospredje rožmarin, ki nas vedno preseneti z nežno vijoličnimi cvetovi. Rožmarin večina pozna v kuhini, vendar mi ga najraje uporabljamo v obliki hidrolata, ko nas že poštenopečejo podplati ali pa so naše noge utrujene od dolgega dne.

Ne smemo pa pozabiti na ostala zelišča, ki igrajo pomembno vlogo na naši kmetiji. Žajbelj, ameriški slamnik, meta, melisa, limonina trava in druga zelišča so nepogrešljiva sestavina v čajih, sirupih in tudi v svetu naravne kozmetike.

Vabljeni na posebno doživetje na našo kmetijo Vonj poletja, ki se nahaja v najlepši vasi Vedrijan v Goriških brdih! Več o naši ponudbi najdete v poglavju ponudba.